SNOMED CT kan huisartsen veel brengen

Op verzoek van de huisartsenkoepels is Stichting LEGIO een onderzoek gestart naar de impact van implementatie van SNOMED CT in de huisartsensector. Huisarts en CMIO Leon Joanknecht maakt deel uit van het onderzoeksteam om het perspectief van de huisarts en de andere praktijkmedewerkers te vertegenwoordigen en te bewaken. “Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat het de huisartsen echt tijd gaat opleveren, de dagelijkse praktijk is al druk genoeg.”

Leon JoanknechtHuisarts Leon Joanknecht (en lid van het CMIO Netwerk Eerste Lijn) heeft naar eigen zeggen een bovenmatige interesse in gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. “Op het moment dat ik vanuit mijn HIS iets verstuur naar een specialist, de thuiszorg of de ggz, kan er informatie verloren gaan of verkeerd vertaald worden. We gebruiken immers allemaal verschillende ‘talen’. Bij een verwijzing naar het ziekenhuis koppel ik daar een ICPC-code aan, maar in het ziekenhuis wordt ICD-10 gebruikt. Andersom geldt dat ook: als een specialist informatie terugstuurt naar de huisarts moet ik daar de best passende ICPC-code bij zoeken. Maar die is er niet altijd.”
Ook op zijn spreekuur voor Oekraïense vluchtelingen loopt hij geregeld tegen taalbarrières aan: “Mensen komen met pakken papier op het spreekuur in een taal die ik niet kan lezen, waar ik niets mee kan. Het is telkens weer ontzettend frustrerend omdat het goede zorg in de weg staat.”

Eenheid van Taal en interoperabiliteit

Het medische terminologiestelsel SNOMED CT kan een rol spelen bij het realiseren van Eenheid van Taal in de zorg en betere interoperabiliteit, zowel op landelijk als internationaal niveau. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil SNOMED CT om die reden implementeren in de zorginformatiesystemen van zes zorgsectoren, waaronder de huisartsensector.
Het onderzoek van Stichting LEGIO richt zich op de praktische impact van SNOMED CT legt Joanknecht uit: “We houden interviews met zorgverleners, leveranciers en wetenschappelijke instituten om te achterhalen wie en welke processen dit raakt en hoe. Het is echt een vooronderzoek om grip te krijgen op het vraagstuk. Op basis van de uitkomsten stellen we transitiescenario’s op. In het onderzoeksteam bewaak ik vooral de belangen van de praktijkmedewerkers omdat ik weet hoe het er in de praktijk aan toegaat. We houden dus rekening met de hoge werkdruk in de huisartsensector. Huisartsen, maar ook praktijkondersteuners, assistenten en andere praktijkmedewerkers moeten er zo min mogelijk last van hebben.”

Voordelen op langere termijn

Kan Joanknecht al iets zeggen over de impact van SNOMED CT? “Wij huisartsen zijn gewend aan de ICPC-codes, dus het zal best even wennen zijn als besloten wordt om te gaan registreren met SNOMED CT. Tegelijkertijd kunnen de leveranciers ervoor zorgen dat de veranderingen vooral ‘onder water’ plaatsvinden zodat je er als gebruiker niet veel van merkt. Verder zie ik dit onderzoek als de uitgelezen kans om te analyseren hoe we er als huisartsensector het meeste voordeel uit kunnen halen. Op termijn kunnen we echt profiteren van minder administratielast en betere gegevensuitwisseling. Alle digitale post van andere zorgverleners komt nu ongestructureerd en ongecodeerd binnen; bij het aanmaken van een episode moet je alles handmatig omzetten naar ICPC. Met SNOMED CT zou dit deels geautomatiseerd kunnen.”
Daarnaast krijgt de informatie in het HIS meer betekenis: “SNOMED CT biedt veel kansen voor beslisondersteuning doordat het gebruik maakt van gestructureerde en gelaagde informatie, zoals relaties tussen diagnoses, symptomen en behandelingen. Je kunt straks dus betere zorg leveren doordat je slimmer ondersteund wordt. Ik denk al met al echt dat het een kwaliteitsslag kan geven. En om op de Oekraïense patiënten terug te komen: SNOMED CT is in steeds meer talen beschikbaar. Als je in het buitenland bent, snapt de arts daar ook wat er in je dossier staat, ongeacht zijn of haar talenkennis.”