– Reageren is niet meer mogelijk. Vacature is vervuld. – Stichting LEGIO is opgericht door NedHIS (koepel van HIS-gebruikersverenigingen) en de eerstelijns- en huisartsorganisaties InEen, LHV en NHG. LEGIO is als schakel tussen eerstelijnszorg en zorg-ICT betrokken bij landelijke, sectorale projecten en innovatietrajecten. Voor het project SNOMED zijn we op zoek naar een onderzoeksleider die een scenario-impactanalyse in de huisartsensector uitvoert.
Over het onderwerp
SNOMED is het internationale medisch terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals. Het omvat een grote verzameling (medische) begrippen en synoniemen voor het vastleggen van gegevens in het primaire zorgproces. Gegevens die met SNOMED zijn vastgelegd, zijn zeer geschikt voor uitwisseling en hergebruik. In januari 2024 heeft het ministerie van VWS besloten om SNOMED met prioriteit te implementeren in de zorginformatiesystemen.
Om de haalbaarheid en risico’s van de invoering van SNOMED in de huisartsenzorg te kunnen beoordelen en randvoorwaarden voor eventuele transitiescenario’s vast te stellen, moet de impact van de invoering ervan goed worden onderzocht. De huisartsenkoepels LHV, NHG en InEen hebben Stichting LEGIO daarom gevraagd om een vooronderzoek uit te voeren. In dit onderzoek wordt bekeken hoe er vanuit de huisartsenzorg aangesloten kan worden op zorg-brede communicatie, waarbij het gebruik van SNOMED voor klacht, symptoom en diagnose kan worden ingepast.
Dit ga je doen
Als onderzoeksleider leid je het onderzoek en voer je dit namens stichting LEGIO uit; van deskresearch tot werksessies met stakeholders als leveranciers, huisartsen en beleidsmedewerkers, waarbij de NHG de belangrijkste partner is. Regelmatig rapporteer je over de voortgang van het onderzoek aan opdrachtgever NHG en overleg je met hen over de inhoud van het onderzoek, de uitwerking van de scenario’s en de te raadplegen experts. Je stelt scenario’s op, toetst deze en formuleert deze in een transformatieplan voor de huisartsensector volgens het vijf-lagenmodel van NictiZ.
Als onderzoeksleider ben je verantwoordelijk voor:
- de uitwerking en uitvoering van het onderzoeksplan dat moet leiden tot inzicht in de impact van de invoering van SNOMED, de haalbare scenario’s, met hun randvoorwaarden, voor invoering van SNOMED in de huisartsensector;
- het plannen, uitvoeren en documenteren van desk research en interviews met experts;
- het regelmatig rapporteren van onderzoeksuitkomsten en het opstellen van de eindrapportage en een transformatieplan;
- het aansturen en meenemen van projectmedewerkers/collega’s in het onderzoeksteam.
Dit neem je mee
- kennis van en ervaring met het opzetten, leiden en uitvoeren van onderzoek naar IT-transformatievraagstukken in de zorgsector en het ontwikkelen van transformatiescenario’s;
- kennis van en ervaring met informatiemodellering en codestelsels;
- kennis van zorgprocessen met betrekking tot registratie en gegevensuitwisseling in de huisartsensector;
- kennis van en ervaring met zorginformatieplatformen (functionaliteit en architectuur), zoals patiëntendossiersystemen (EPD’s), PGO’s en beslisondersteuning (bijv. Thuisarts);
- goede communicatieve vaardigheden (ook op papier);
- bestuurlijke sensitiviteit voor de vakinhoudelijke omgevingen met medische (huisarts) en informatiekundige professionals.
Tijdsbesteding
De opdracht vereist een inzet van gemiddeld 2-3 dagen per week vanaf augustus tot en met november 2024.
Meer informatie
Stuur een mail naar Martina Bartelink, directeur van Stichting LEGIO.
Reageren?
Reageren is niet langer mogelijk.